Snickerskake (med karamell av lønnesirup)

Denne kaken laget jeg for første gang til min egen bursdag og du vet at kaken ble en suksess når en venninne ringer dagen etter for å si: - Det eneste vi prata om i bilen på vei hjem var den sjukt gode kaka di. Denne oppskriften er basert på Cup and Cakes sin snickerskake, men jeg har gjort endringer for å lage en magevennlig versjon.

Porsjoner:  1 liten langpanne (ca. 25 - 30 biter)

Ingredienser kakebunn:
200 g glutenfrie Salti kjeks fra Shäre
360 g salte peanøtter
½ ts salt
6 eggehviter
1 klype salt
3 dråper sitronsaft
4 dl sukker

Ingredienser karamell:
2 dl lønnesirup
2 dl sukker
2 dl laktosefri kremfløte

Ingredienser sjokoladeganasj:
6 eggeplommer
75 g melis
200 g mørk kokesjokolade (for eksempel 70% eller dronningsjokolade)
100 g smør

Slik gjør du:
Start med kakebunnen. Knus/ finhakk peanøtter og saltekjeks til grove smuler. Jeg bruker en kjøkkenmaskin til dette, men du kan også finhakke peanøttene for hånd og bruke en kjevle til å knuse saltkjesene. Bland inn ½ ts salt. Hell blandingen i en medium stor bolle.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Skill eggehviter fra eggeplommer. Ta vare på eggeplommene til sjokoladeganasjen som skal lages senere. Ha eggehvitene i en bolle med sitronsaft og litt salt. Tilsett sukkeret litt etter litt og pisk til du får en luftig og lys marengs.  Jeg foretrekker å bruke en liten bolle når jeg skal lage marengs, da tar det kortere tid før den blir seig, luftig og lekker. Når blandingen er så stiv at den står av seg selv er den ferdig.

Hell marengsen over i bollen med nøtte-og kjeksblandingen. Bruk en slikkepott, slik at du får med deg alt. Bruk deretter slikkepotten til forsiktig å vende de to blandingene sammen.

Kle en liten langpanne (min er 30×35 cm) med bakepapir og bre blandingen utover. Stekes på 180 grader i ca. 25 minutter. Ta den så ut av ovnen og la den avkjøles i formen.

Så til karamellen. Jeg elsker karamell og har derfor doblet mengden fra originaloppskriften. Du kan fint redusere ingrediensene under karamell til halve mengden om du bare vil ha et tynt lag. Du kan også bruke vanlig sirup om du vil det, men det er ikke testet av Monash. Jeg har derfor brukt lønnesirup som er lavFODMAP – og det smaker fantastisk!

Ha lønnesirup, sukker og laktosefri kremfløte i en medium stor kjele. Karamellen vil bli cirka tredobbelt så stor når den koker, så bruke en kjele som er stor nok. Sett platen på medium – høy, og gi karamellen et raskt oppkok mens du hele tiden rører. Skru så ned varmen til medium – lav og la karamellen stå å småkoke, uten å røre, i 30 – 40 min (20 min om du bruker halv mengde). Det enkleste for å vite om karamellen er ferdig er å bruke et bake-/sukkertermometer. Når karamellen når 118 grader (akkurat, så følg nøye med) er den ferdig. Alternativt kan du dryppe en dråpe karamell i et glass kaldt vann. Om dråpen samler seg i bunn av glasset er den ferdig, om den oppløses/smuldrer trenger den å bli varmere.

Når karamellen er ferdig, trekker du den av platen og lar den avkjøle seg til den blir lunken, tykk og seig. Smør den ut over den avkjølte kakebunnen og sett kaken i kjøleskapet, mens du lager sjokoladeganasjen.

Siste etappe: Sjokoladeganasj!
Knekk sjokoladen i biter og smelt over vannbad sammen med smør. Husk at vannet ikke må treffe bollen, og at du hele tiden rører til du får en glatt og fin sjokoladeblanding. Ta deretter av platen og la den kjøle seg litt ned.

Miks eggeplommene og melisen sammen til en luftig eggedosis i en bolle. Hell så i den smeltede sjokoladen og bland det godt sammen.  Hell over kaken og bre jevnt over.

Ønsker du pynt på kaken, bør du strø på dette nå, mens sjokoladelaget er mykt. Jeg har pyntet min kake med et par spiseskjeer finhakkede peanøtter, men her er det bare å være kreativ.

Sett kaken tilbake i kjøleskapet minimum en time før servering. Hold kniven under varmt vann før du skjærer den opp, da smelter karamellen lettere.

Enjoy!

// Julia


Jordbærlimonade

Jordbærlimonade

Glutenfri bålsandwich

Glutenfri bålsandwich

0