Jordbærlimonade
Jeg elsker limonade, men for magen min kan det fort bli for surt. Kanskje er det fordi jeg ikke klarer å stoppe med bare ett glass? Jeg har derfor laget en litt mildere, men fortsatt frisk og syrlig variant av limonaden, med både jordbær og appelsin. I min oppskrift har jeg brukt 5 dl vann, men du kan gjerne tynne den ut enda mer eller bruke vann med kullsyre. Husk at du maks bør drikke 1 dl ferskpresset appelsinjuice på lavFODMAP dietten, så stopp etter 2-3 glass med denne herlige jordbærlimonaden.
Porsjoner: 1 – 1,5 liter
Du trenger:
250 gram jordbær (frosne, men lett tinte eller friske)
100 g sukker
1 dl vann
ferskpresset saft av 4 sitroner
ferskpresset saft av 2 appelsiner
4 dl vann/vann med kullsyre (eller mer)
isbiter
appelsin og sitronskiver til pynt
Slik gjør du:
Vask og rens jordbærene dersom du bruker friske. Bruker du frosne bær kan du la de tine til de er myke, men fortsatt kalde. Ha deretter jordbærene i en kjøkkenmaskin eller stavmikser med knivblader og miks til du får en fin pure. Bruk en sil til å fjerne frøene og fruktkjøttet fra pureen, eller bruk den som den er.
Ha sukkeret i en liten kjele sammen med 1 dl vann. Varm opp på middels varme, mens du hele tiden rører, til sukkeret er oppløst. La sukkerlaken kjøle seg litt ned mens du presser saften av sitronene og appelsinene.
Bland til slutt sammen jordbærpureen med sukkerlaken, vann og sitrussaften. La det gjerne stå i kjøleskapet en stund for å bli ordentlig kald. Server med isbiter og skiver av appelsin og sitron.
NB: når jordbærlimonaden har stått litt vil den skille seg dersom du ikke har silt den, rett og slett fordi fruktkjøttet er tyngre enn vannet. Husk i så fall å røre litt i den før du serverer. Den smaker like godt uansett!
// Julia