Hvordan få time ved Poliklinikk for utredning av matintoleranse?

I boken LavFODMAP – Magevennlig mat var jeg så heldig å få med meg lege og de to kliniske ernæringsfysiologene Torunn Knudsen og Tonje Mellin-Olsen til å skrive kapitlene "Mager som plager og tarmer som larmer" og "hva er FODMAP?".  Alle tre jobber ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.  Torunn og Tonje er en del av teamet på Poliklinikk for utredning av matintoleranse. I dette innlegget forteller vi deg hva som skal til for å få en time ved poliklinikken for utredning av matintoleranse og hva du må be din fastlege gjøre!

Hvorfor få hjelp?
Å starte på en lavFODMAP diett alene kan være utfordrende og mange føler seg rådville når de skal begynne. Nå er det jo heldigvis mange gode bøker om tema på markedet, inkludert vår bok LavFODMAP – Magevennlig mat, men uten oppfølging av leger og ernæringsfysiologer kan man kan risikere å føle seg rådvill, ikke klare å gjennomføre, få mangelsykdommer eller utelukke unødvendig mye fra kosten.

Irritabel tarm + andre sykdommer
Irritabel tarm er en diagnose som mange har i tillegg til andre sykdommer som crohns, ulcerøs kolitt, revmatisme, ME og diabetes. Å få hjelp til å sette sammen det kostholdet som er riktig for deg, både for å redusere plager men også for å få nok næring, er derfor det viktigste for en klinisk ernæringsfysiolog. Om lavFODMAP er en del av det, kan de både hjelpe deg med å komme i gang, teste ut matvarer, ta blodprøver og andre undersøkelser underveis og følge deg på veien til du finner et kosthold og en balanse som fungerer for deg. Ofte fører man en diettdagbok for å registrere symptomer både før du begynner på dietten, underveis for å se om det har en effekt og når man skal gjenintrodusere matvarer. 

Poliklinikk for utredning av matintoleranse
Ved hjelp av tilskuddsordningen Raskere Tilbake har Lovisenberg Diakonale Sykehus fått mulighet til å utvide sitt tilbud til personer med mage-tarm-plager. Poliklinikken for utredning av matintoleranse har et erfarent, tverrfaglig team bestående av leger, kliniske ernæringsfysiologer og sykepleier.

Et team av leger og kliniske ernæringsfysiologer loser deg gjennom utredning, behandling og veiledning for å hjelpe deg med å bli kvitt mageplagene dine. Legene studerer prøvesvar, snakker med pasienten og avgjør om det er behov for videre undersøkelser. Kliniske ernæringsfysiologer kartlegger kostholdet, foreslår individuelle tiltak og følger pasienter gjennom eventuelle eliminasjonsdietter og gjeninnføring av matvarer.

På denne linken kan du lese hva teamet fra Lovisenberg svarer på "10 spørsmål om matintoleranse".

På denne linken kan du laste ned brosjyren Mage-tarm-plager som forteller mer om hvordan forløpet på poliklinikken vil være.  


Krav til henvisning:
For å kunne gi pasienten et raskt behandlingstilbud, må du som pasient gå til din fastlege for å få henvisning til sykehuset. Dersom du ønsker time hos Poliklinikken for utredning av matintoleranse  ved Lovisenberg Diakonale Sykehus må fastlegen sørge for at det er tatt en del tester (se punkter under), og at kopi av rekvisisjon og prøvesvar vedlegges henvisingen. Print gjerne ut denne siden og ta med til legen, eller skriv ned punktene under, så er både du og fastlegen sikker på at dere får med alt i henvisingen.

Følgende prøvesvar skal legges ved henvisingen, samt kopi av rekvisisjon:

  • tTG
  • Deaminert gliadin antistoff
  • HLA DQ2 / DQ8
  • Matvarepanel
  • Total IgE
  • Total IgA
  • Ferritin
  • Jern
  • Folsyre
  • 25(OH)vitamin D
  • FeCal-test

 I tillegg ønsker poliklinikken kopi av originale remissesvar dersom det er foretatt undersøkelser (skopier, biopsisvar, o.l.) andre steder.

Be legen merke henvisiningen med Raskere tilbake.

Tilbudet gjelder kun til pasienter i Helse Sør-Øst.


Jeg håper dette gjør at blir litt enklere for dere som leser min blogg å få hjelp av fastlegen til videre henvisning, at vi sammen gjør jobben for fastlegene litt enkelere og at dere til slutt får den hjelpen dere trenger fra de spesialistene ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. 

Husk at dere kan se videoen fra boklanseringen der overlege Arne Røseth og de kliniske ernæringsfysiologene Torunn Knudsen og Tonje Mellin-Olsen fra Lovisenberg Diakonale Sykehus forteller mer om hvordan de jobber på poliklinikken. 

// Julia

Å sette ord på motgang

Ukemeny, uke 51

0