Mange av oss som har irritabel tarm har kuttet gluten helt ut av kostholdet – til tross for at det ikke er glutenet vi reagerer på. Mange opplever også å bli kalt hysteriske eller å bli latterliggjort når de spiser glutenfritt, fordi det oppfattes som en trenddiett. Men hvorfor føler vi en bedring av å spise glutenfritt, når vi fint kan spise gluten?
Fruktaner
Svaret er egentlig ganske enkelt: det er ikke gluten personer med irritabel tarm reagerer på, men derimot fruktaner. Fruktaner er det mye av i kornsorter som hvete, rug og bygg. Disse kornsortene har også et høyt innhold av gluten, så derfor fjernes disse kornsortene helt fra glutenfrie produkter. Dermed blir de glutenfrie produktene både fri for gluten og fruktaner, og er derfor ofte gode alternativer for personer med irritabel tarm – selv om vi gjerne kunne spist selve glutenet.
Monash University, som er skaperne og forskerne bak FODMAP dietten har nylig publisert sine resultater på en studie der de testet glutensensitivitet nettopp hos personer med irritabel tarm. Deltakerne gikk på en streng lavFODMAP-diett i to uker og fikk deretter tildelt en av tre dietter: Mye gluten, lavt gluten eller helt glutenfritt. Studien viste at alle deltakerne opplevde bedring på lavFODMAP kostholdet, men at det ikke var noen endringer eller forskjeller i mengden gluteninntak. Konklusjonen ble altså at det er FODMAPSene og ikke glutenet som gir mageplager for personer med irritabel tarm.
Begrepet glutenrelaterte lidelser, eller glutenintoleranse, er fellesbenevnelsen som benyttes om alle sykdommer relatert til inntak av gluten. Dette kalles ”non-coeliac gluten sensitivity” på engelsk eller ikke-cøliakisk glutensensitivitet på norsk og blir mye brukt som forkortelsen NCGS.
Cøliaki vs. ikke-cøliakisk glutensensitivitet
Dersom du er i tvil om det er glutenet eller fruktanene du reagerer på er det viktig å få tatt tester som slår fast om du har cøliaki eller ikke. Dette må gjøres før du kutter ut glutenet fra kostholdet for å få sikre resultater. Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten og som gjør at tynntarmens slimhinne blir betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes. Merker du at du reagerer på matvarer som inneholder hvete, rug og bygg er det derfor svært viktig at du blir utredet for Cøliaki, slik at du ikke går ubehandlet. (En annen god grunn til å teste seg er at du ved Cøliaki automatisk får grunnstønad til fordyret kosthold)
Ved ikke-cøliakisk glutensensitivitet har man mange av de samme symptomene som ved cøliaki – som periodevis/langvarig diaré, oppblåsthet, påfallende tretthet, uforklarlige magesmerter, luftplager etc. Men, det dannes ikke IgA antistoffer mot enzymet anti-transglutaminase-2 (TG2) i tynntarmen. Tynntarmens slimhinne blir heller ikke betent og tarmtottene er normale og ikke redusert som ved cøliaki. Det er derfor ikke like ”farlig” som cøliaki men kan gi sterke plager.
For oss med irritabel tarm er det altså ikke snakk om hverken cøliaki eller ikke-cøliakisk glutensensitivitet, men rett og slett en reaksjon, som minner om begge de to andre diagnosene, på FODMAPs. Rettere sagt: på fruktaner.
Glutenfritt med gluten takk!
Jeg har lest flere artikler i media og sosiale medier som mer eller mindre latterliggjør den glutenfrie dietten. Det blir gjort store oppslag om hvordan gluten-intoleransen er totalt misforstått og det antydes at dette handler mer om en trenddiett der folk har fått for seg at gluten er den stor synderen og skylden i utallige sykdommer og overvekt.
Jeg tror ikke det er så enkelt og jeg tror heller ikke at folk er så uvitene som media legger opp til. Jeg tror heller at svært mange opplever at de får mageplager av gluteninnholdige konsorter som bygg, hvete og rug. De opplever en bedring når de spiser glutenfritt, ikke fordi de da unngår glutenet, men fordi de da får i seg mye mindre fruktaner. Mangelen på et bedre ord gjør at man derfor sier at man spiser glutenfritt, selv om man egentlig bør si fruktanfritt.
Bedre utvalg
Jeg merket allerede som liten av jeg fikk mageplager av å spise korn, og har derfor spist glutenfritt store deler av livet – litt av og på. Som liten husker jeg at jeg følte meg ekstremt sær og vanskelig når jeg ba om glutenfritt og også at dette var ganske så uvanlig, særlig uten Cøliaki-diagnosen. Det var ikke spesielt mange alternativer i butikkhyllene og jeg husker glutenfrie brød som harde som murstein og tørre som sand.
I dag blir man kanskje ledd litt av og sett på som litt ”dum” og ”på en trenddiett” om man handler glutenfritt i butikken eller ber om spesialmat på restaurant. Jeg velger allikevel å gjøre dette med hodet høyt hevet, og gleder meg over at dette er blitt så ”trendy” at vi har fått et stort og godt utvalg av produkter. Jeg håper også at dette kan bli enda bedre i årene fremover, både med tanke på flere produkter for sensitive mager og med tanke på holdningene som møter oss som spiser spesialkost.
Og til servitører og kelnere og kokker der ute: når jeg er på restaurant og ber om glutenfritt alternativ, ikke le av meg og tenk at jeg er uvitende om hva gluten er. Kanskje jeg heller skal be om Fruktan-fri mat og se om du skjønner meg da?
//Julia
Dette innlegget er ikke skrevet av lege eller ernærings fysiolog, men er basert på mine egne erfaringer etter mange års sykdom med både Morbus Crohns og irritabel tarm.
Kilder:
- http://fodmapmonash.blogspot.com.au/2015/08/gluten-free-or-fodmaps-culprit.html
- http://fodmapmonash.blogspot.com.au/2015/08/avoiding-wheat-how-strict-on-low-fodmap.html
- http://fodmapmonash.blogspot.com.au/2015/03/the-truth-behind-non-celiac-gluten.html
- http://ncf.no/contentpg.aspx?zone=343&MenuNode=635162444859451407
- http://ncf.no/contentpg.aspx?zone=338&MenuNode=635162435555448359
- http://www.ntfe.no/utgaver/18-nr-1-2014/115-ikke-coliakisk-glutensensitivitet-en-av-de-glutenrelaterte-lidelsene