I august kom Monash med en stor oppdatering, men kun til Android telefoner. Siden jeg har iPhone har jeg utålmodig ventet på at oppdateringen skulle komme på AppStore, men foreløpig ingen ting. Når jeg i går fikk svar på mailen min til Monash på at oppdateringen dessverre ikke kommer før om et par uker, ble jeg for nysgjerrig. Så jeg ”stjal” Android telefonen til Espen mens han lå på sofaen, lastet ned den nyeste Monash appen og oppdaterte min norske versjon av matvaretabellen. Last den ned ved å trykke på bildet over.
Hva er nytt?
Det som er nytt i denne versjonen av Monash sin app er først og fremst at flere produkter har blitt testet. Mange av disse produktene er spesifikke for land. For eksempel er det flere ferdigprodukter fra USA og sauser fra Asia, som ikke er så relevante for oss her i Norge. Jeg har derfor ikke tatt disse med i oversikten min. Det er også en del skandinviske og norske produkter, som en del bær (disse hadde jeg allerede oppdatert i tabellen, versjon 3) og norsk glutenfritt brød. Helt hvilket merke det er snakk om på dette brødet er jeg usikker på, og jeg har derfor ikke ført det opp.
I tillegg har flere matvarer også fått målinger i tre ledd, noe jeg synes er helt topp. Når de er målt i tre ledd, vil det si i tre mengder. Noen matvarer er lave i liten mengde, forblir lave, blir moderate eller høye jo større mengde man har det i. Det er derfor veldig spennende å se hvilke matvarer man kan spise mer av, før det blir for mye. Jeg er jo absolutt for at man skal huske på at dette er en lavFODMAP diett og ikke en nullFODMAP. Derfor er det viktig å vite begrensingene på matvarer slik at man ikke utelukker dem unødvendig fra et kosthold, men heller kan bruke de i riktig mengde.
Søtpotet
Dette gjelder for eksempel søtpotet. Søtpotet er lavFODMAP i 70 gram, blir moderat ved 107 gram og høy ved 140 gram. Tidligere har den kun vært oppført som lavFODMAP ved 70 gram og høy ved 140 gram. At vi nå får et tall midt i mellom der den er testet til å være moderat er flott, da vet vi at den gir moderate symptomer ved 107 gram, og ikke høy med en gang man går over 70 gram. Så om du ikke allerede har fylt opp FODMAP bøtten din den dagen, så kan du kanskje spise litt mer. Dette er også et godt eksempel på at selv om den har et "rødt lys" i Monash appen, så kan man fortsatt spise den i små/medium mengder.
Jeg har allerede fått spørsmål angende oppskriften i boken min der jeg bruker søtpotet, og jeg tenker at dette er noe man fint kan bruke som en av flere ingredienser i et måltid. I følge Monash kan man altså fint spise inntil 70 gram, og det er ikke sikkert du reagerer på den moderate mengden av polyoler ved 107 gram. Her må du selv teste deg frem og finne dine egne grenser. Søtpotet er uansett ikke naturlig å spise i store mengde ( i allefall ikke for meg), men passer perfekt som for eksempel en del av en blanding med rotgrønnsaker i ovnen eller som hjemmelaget potetchips.
Andre matvarer som har blitt testet i tre ledd er blant annet avokado, søtpotet, granateple, havremelk og soyamelk.
Havre
Havre må vel være en av de mest omdiskuterte ingrediensen i LavFODMAP dietten, og det er ikke så veldig lett å forstå seg på. Se mitt tidligere innlegg om Havre. I den ”gamle” versjonen av Monash-appen (den som fortsatt brukes for iPhone) står følgende: Oats, quick (dry), moderat FODMAP ved 47 gram og som lav ved 23 gram. Bran Oats, unprocessed er lavFODMAP (grønn).
Quick Oats er et produkt fra produsenten Quaker, som vi ikke har i Norge, men skal bestå av 100% havregryn. Om havregrynene produseres på en annen måte enn den vi har i Norge vet jeg ikke, eller om disse havregrynene forurenses av andre kornsorter under produksjonen. Bran Oats er mest sansnylig havrekli og ikke gryn.
Det som da blir litt rart/spennende er at havregrøt laget på Danske grove økologiske havregryn og Danske glutenfrie havregryn er oppført i den nye appen som lavFODMAP. Dette stemmer mer med det leger og ernæringsfysiologene ved Lovisenberg Diakonale Sykehus observerer og sier til sine pasienter. Havre er en god, og billig, kilde til løselige fiber, som en flere mener at kan ha gunstig effekt på irritabel tarm og gi lindring av symptomer (se kommentar fra lege Jørgen Valeur om dette på side 14 i boka lavFODMAP – Magevennlig mat).
På Monash sine egne nettsider foreslås havre i flere oppskrifter som godt alternativ til mel, til bruk i for eksempel frokostblandinger, pannekaker og annen bakst. Jeg tolker det derfor dithen at havre nå er ”friskmeldt” fra å være en FODMAP versting, og jeg har oppført den som grønn i tabellen. Men selvfølgelig gjelder det med havre som med all annen mat: du må finne din egen grenser for hva du tåler og ikke tåler. Du bør ikke stole blindt på en app eller en matvaretabell, men teste hvilke matvarer du kan spise og i hvilken mengde.
Er du helt uenig? Legg igjen en kommentar og fortell meg hvordan du tolker Moansh sine oppføringer om havre.
Felt for dine egne notater
Som sagt over så gjelder det å finne ut hva du selv tåler og i hvilke mengder. Det er derfor ikke bare å sende en liste med matvarer til familie og venner og si at alt som er grønt er greit og alt som er rødt er ikke. Kanskje har du andre allergier i tillegg eller funnet ut at du tåler en ting som er markert som rødt eller ikke tåler noe som står oppført som grønt.
Jeg har derfor lagt til en egen rubrikk bakerst i tabellen der du selv kan føre opp ekstra matvarer. Enn så lenge kan ikke denne redigeres på maskin, men jeg jobber med saken! I mellomtiden anbefaler jeg deg å printe ut en kopi, henge den på kjøeskapet eller ta med deg i vesken når du skal ut å handle. Send også gjerne linken til denne bloggposten eller rett til matvaretabellen, til venner og famile dersom du skal bort å spise og de trenger litt hjelp til å finne frem i FODMAPsene.
Hjelp meg gjerne!
Jeg håper dere får god nytte av denne matvaretabellen, og siden det er mange matvarer og ingredienser å holde styr på, setter jeg stor pris på om dere legger igjen en kommentar om dere oppdager noe som mangler eller er feil.
Last ned Matvaretabellen versjon 4 (september 2015) her!
//Julia