(En ufrivillig) Dagen derpå

Illustrasjonsfoto! Disse cupcakesene har ikke skyld i mine mageplager, tvert i mot er de magevennlige, glutenfri og veldig gode. Oppskriften finner du ved å trykke på bildet. 

Illustrasjonsfoto! Disse cupcakesene har ikke skyld i mine mageplager, tvert i mot er de magevennlige, glutenfri og veldig gode. Oppskriften finner du ved å trykke på bildet. 

Nei, det er ikke dagen etter fylla jeg snakker om, men dagen etter en høyFODMAP-utskeielse. Denne helgen ble jeg nemlig servert en muffins som skulle være glutenfri, men viste seg i inneholde både hvete og spelt. For oss som sliter med irritabel tarm, matvareallergier og intoleranser kan det å spise feil mat føles som en real baksmell.

En litt for god muffins
Lørdag var en nydelig høst dag og jeg hadde tatt med meg lille Vetle inn til Oslo for å hilse på en venninne. Etter en liten gåtur satte vi oss på en kafé og bestilte hver vår kopp med te. Jeg var småsulten og spurte betjeningen om de hadde noe som var glutenfritt.
 – Ja, våre muffins er glutenfrie, men kan inneholde spor av gluten siden de er bakt i samme bakeri som våre andre varer, var svaret jeg fikk fra jenta bak disken. –Denne? Spurte jeg for sikkerhet skyld og pekte på en stor, flott sitronmuffins, - er denne glutenfri?  - Ja, sa jenta.

Muffinsen var veldig, veldig god. Faktisk så god at jeg følte at noe måtte skurre. Selv om jeg er glad i å bake og vet at man kan få til mye god glutenfri bakst, så smakte denne muffinsen litt ”for godt”.

Baksmellen
Da jeg kom hjem den kvelden begynte jeg å føle meg dårlig, men tenkte ikke noe mer over det. Tvert i mot tenkte jeg at jeg sikkert kom til å bli forkjøla, for det begynte å dunke i leddene og verke i kroppen. Utover natten ble det verre, som om jeg hadde høy feber – men tempen var normal.

Dagen etter våknet jeg opp sutrete, sliten ( jeg ammet jo også 4 ganger i løpet av natten) og med dårlig mage. Heller ikke her tenkte jeg på muffinsen, men klaget min nød til Espen over at jeg var redd jeg hadde strukket strikken for langt de siste månedene med våkenetter, amming, være sosial og ved å jobbe litt ved siden av innimellom. Men etter 6 turer på do, begynte jeg å lure på hva som kunne ha gjort meg så dårlig, så fort. Det var da jeg kom på den veldig gode muffinsen.

Mandag morgen var alt veldig mye bedre. Selv om magen fortsatt var litt i ulage, så var feberfølelsen i kroppen var i hvert fall vekk. Jeg hadde tenkt mye på denne mufinsen og ringte kafeéns bakeri og forklarte situasjonen. Jeg fikk snakke med en gutt som sa: - Nei vi har ikke noen glutenfrie produkter i det hele tatt, så da er det ikke rart du ble dårlig. For sikkerhets skyld spurte han bakeren som svarte at det var både hvete og spelt i muffinsen. Han beklaget, men virket ikke helt som om han forstod alvoret.

Varslet
Etter å ha grublet litt satte jeg meg så ned å skrev en mail til kafeen og bakeriet.  En ting er jo at jeg som har irritabel tarm og ikke-cøliakisk glutensensitivitet blir dårlig et døgn eller to, men hva om noen med cøliaki hadde spist den samme muffinsen? Heldigvis fikk jeg et hyggelig og beklagende svar fra deres daglige leder som la seg helt flat, forstod alvoret og ville benytte anledningen til å gjennomgå rutiner og ha opplæring på personalet i allergier.

Som allergiker tenker jeg vi har et ansvar for å si i fra og varsle om steder som ikke tar oss og matvarene de servere på alvor. Som du sikkert har lagt merke til har jeg ikke skrevet navnet på kafeen der dette skjedde, selv om jeg kanskje burde advart andre fra å gå dit. Men når man virkelig får følelsen av at de ønsker å rydde opp, at de skal sette i gang tiltak og ta allergier på alvor, - ja da gir jeg de en sjanse til.

Valgfri vs. ufrivillig baksmell
Denne gangen var min baksmell ufrivillig og ganske kraftig. Noen ganger velger jeg derimot å spise ting jeg ikke tåler, men i små mengder, for å kunne kose meg i sosiale sammenhenger. Da er det jeg som velger å ta baksmellen og kan planlegge neste dag deretter. Det blir på samme måte som å drikke litt for mye alkohol -  velger du det selv, må man bare tåle konsekvensene. Men om noen hadde sjenket deg uten at du ville det, ville ikke baksmellen være like lett å takle, og man har et ansvar for å si fra at det ikke er greit, slik at andre ikke opplever det samme.

Ps. Cupcakesene på bildet øverst i dette innlegget har ikke skyld i mine mageplager, tvert i mot er de magevennlige, glutenfri og veldig gode. Et bevis på at man enkelt kan lage god bakst selv om det er glutenfritt. Oppskriften finner du her eller ved å trykke på bildet. 

//Julia

Kyllingform

Intervju i Norsk Ukeblad

0