Overlevelsesguide til tiden etter en fødsel, operasjon eller i en sykdomsperiode

Det har gått en måned siden jeg tok keisersnitt og selv om det er første gang jeg gjør det, ser jeg at det er mange likheter når det gjelder å komme seg igjen etter en sykdomsperiode, en operasjon eller en fødsel. Her deler jeg derfor mine 7 beste tips med dere, til hvordan man skal få i seg næringsrik mat, orke å få besøk, ha det komfortabelt og samtidig føle seg fresh!

1. Spis næringsrik mat
Mat er alfa-omega for å komme seg på bena igjen – selv når det er det du har minst lyst på. Derfor er det viktig at du tar deg tid og energi til å lage enkel næringsrike måltider.

Rask frokost: De nye Skyr-yoghurtene fra Q-meieriene er laktosereduserte, og er en rask, god og veldig enkel måte å starte dagen på. Jeg må ærlig innrømme at jeg ofte spiser en skyr-yoghurt med den ene hånda, mens jeg holder lille Vetle som ammer med den andre. Ellers er jeg også veldig glad i hurtiggrøten med bokhvete, chinoa og chiafrø som jeg selger i nettbutikken. Den tar bokstavelig talt 5 minutter å lage og den metter i mange timer. Akkurat nå for tiden koker jeg den på laktosefri melk og spiser den med litt hjemmelaget syltetøy. For å variere hender det at jeg tilsetter litt havregryn, lager den på mandelmelk for litt nøttette smak, eller spiser den med banan og andre friske bær.

Enkelt å varme opp: Før fødsel laget jeg opp en trippe porsjon av min ”lag på lag form” (en magevennlig variant av lasagne med mye grønnsaker og kjøtt). Denne frøs jeg i små porsjoner som jeg nå enkelt kan varme opp i microen. Det samme gjorde jeg med blant annet lavFODMAP boller og andre kaker, som jeg vet at jeg tåler og som jeg fint kan servere om vi får gjester. 

2. Næringsdrikker – en venn i nøden
Når du rett og slett ikke får i deg mat fordi du er for sliten til å lage noe, ikke har matlyst eller når all mat bare renner tvers igjennom kroppen har apotekets næringsdrikker blitt en venn i nøden. Når Crohns herjet som verst fikk jeg disse på blå resept, og nå etter fødsel tipset helsesøster meg om at det var et godt supplement til maten, slik at jeg fikk i meg litt ekstra enegri.

Næringsdrinkene fra apoteket kommer i både juiceform og melkebaserte. De er ikke helt lavFODMAP, men om du tåler litt laktose eller fruktose gir de næring på en god og enkel måte. 

3. Bruk maten som medisin
En av fordelen med å ha vært gjennom en nøye uttesting av matvarer er at man vet hvordan man reagerer på ulike ting. Jeg vet at laktose får fart på magen min, mens sterke smertestillende forstopper den. Når jeg fikk sterke smertestillende på sykehuset og i uken etter keisersnittet passet jeg bevist på å spise en vanlig yoghurt med laktose om dagen, slik at jeg slapp å bli forstoppet. Bruk din kunnskap om hvordan du reagerer på ulike matvarer til å balansere kostholdet, så slipper du å bruke ekstra medisiner eller preparater.

4. Gravideklær – også for deg som ikke er gravid!
Jeg skjønner ikke at jeg ikke har tenkt på det før! Når jeg har hatt oppblåst mage, løpt frem og tilbake til do eller når jeg bare har forbannet meg over bukser som strammer over magen: gravideklær er løsningen. De er myke, har et elastisk område over magen (ikke synlig under en genser) og de finnes i mange varianter.

Jeg kjøpte selvsagt mye gravideklær under graviditeten, men noe overraskende så bruker jeg de fortsatt nå. Med et keisersnitt er det nemlig ganske ømt på magen, akkurat der bukselinningen vanligvis går. Gravdieklærene er derfor en god løsning for å både få noe behagelig på seg, uten at man må dasse rundt i joggebukser hele tiden.

5. Føl deg fresh
I dag morges ble jeg først dusjet i en god mengde gulp, før jeg fikk en stråle tiss på hendene og magen da jeg skulle skiftet bleie… kanskje unødvendig å si, men å prioritere å ta seg en dusj gjør faktisk underverker. Det er også en følelse jeg kjenner godt igjen fra perioder med mye diaré eller annen sykdom: en god, varm dusj kan både gjøre meg roligere, lindre litt på smerter og ikke minst få meg til å føle meg både freshere og litt mindre syk.

Når jeg får mer kontroll på dette med amming og får litt ekstra energi skal jeg også unne meg selv noen timer på velværesenteret her i nærheten, for å få vokset øyenbryn, få fotpleie og kanskje til og med en massasje. Det er lov å skjemme seg selv litt bort!

6. Be om hjelp!
Har du en partner som kan hjelpe deg? Ikke vær redd for å spørre. Som regel vil folk rundt deg gjerne hjelpe til for at du skal får det bedre – men de trenger kanskje at du forteller dem hva du trenger.

Med et keisersnitt kan jeg ikke bære tungt de første 6 ukene, og for meg er det derfor helt himmelsk når Espen henter inn ved og fyrer opp i peisen før han drar på jobb. Det er ikke en stor sak for han, men det betyr mye for meg og lille Vetle. 

7. Be gjester ta med maten
En uke etter keisersnittet hadde vi familieselskap her hjemme. Jeg var rimelig redusert og sliten etter første uke med amming, brystbetennelse og lite søvn. Å lage mat for et selskap var det siste jeg ville. Heldigvis laget mamma en utrolig god og magevennlig gryterett som hun tok med, mens svigermor laget glutenfri foccacia og salat.

Resultatet ble at jeg klarte å gjennomføre et selskap jeg ellers ville ha avlyst om jeg skulle stått med alt selv og vi fikk en hyggelig dag for både store og små!

-

Dette var mine beste tips til å overleve perioder der man kanskje ikke har så mye energi. Har du noen gode tips du vil dele? Legg gjerne igjen en melding i kommentarfeltet under!

//Julia

OVNSBAKT POTETMOS MED BACON OG PARMESAN

Baby, keisersnitt, pupper og mage

0